MÉZPUMPA/HONEY PUMP a 7. Tarcali VETŐMAG CSEREBERÉN/ SEED SWAP, 2023 avagy milyen az, amikor az ételed a gyógyszered/or your food is your medicine


(rajz részlet, Bartha Gabó)


Mezőszemerei barátaink, Chen Mária és Mike, újra eljöttek és beleadtak apait-anyait. Ezt a szeretetteli, gondoskodó, önzetlen adást - figyelmet, tudást, ételt, magokat, irányt, erőt -  Joseph Beuys alkotása nyomán mézpumpának hívjuk. Ilyen a Nagy Élet, a makrobiotika.
Hozták azokat a magokat, amelyekkel előző évben jó tapasztalataik voltak: egy zsák fehér mustármagot, ehető krizantémot, csicseriborsót. Mindegyikük gyógyhatású is, érdemes utánanézni. A jól megválogatott étel nemcsak táplál, gyógyít is. Ők úgy élnek, hogy ételük a gyógyszerük. Ez a titkuk. Én is ilyen szeretnék lenni nyolcvanhoz közel!

A mustár zöldje nyersen, gőzölve, forrázva vagy fonnyadásig dinsztelve is finom, a kertet is tisztítja a növény jelenléte, jó zöldtrágya is. Magját az emésztés segítésére fogyasztják, lehet belőle pakolást készíteni megfázáskor, köhögés esetén, de jó 'beállt' nyakra-vállra, reumára, görcsökre. Chenék mustáros parcellája ráadásul ünnepelt kiállításon látható festményre került. Ilyen egy igazi, permakultúrában megbecsült növény.

Tizenegyen voltunk, ami nem sok, de így is volt két gyerek (van remény) és három új résztvevő - igazán jó arányok! Jó volt látni, ahogy belevetik magukat egy számukra új helyzetbe és élvezik!

Senki nem unatkozott. Az a pár együtt eltöltött óra gyorsan elrepül. Az ember nem győzi mutatni, ajánlani a saját fogású, gyakran más vetőmag cseréről valamikor hozott és MEGSZERETETT NÖVÉNYEK magjait. És maga is szét tud nézni, talál-e valami érdekes, ismeretlen vagy vágyott növényt (a magját, tövet) a kertje világa számára.

Messzebbre költözött "ős" magcserés barátaink egy egész doboz saját fogású mag révén voltak jelen. A magok vándololnak, az emberek is vándoroltatják őket. Én nem győzöm megismertetni a Terrapolis kert két szent- vagy totemnövényét, a kerti labodát és a mángoldot. Mindkettő tápláló, egészséges, magától nő, igénytelen, elveti magát, csak kell hagyni felmagzani, a madarak is örülnek neki. A mángold szépen át is telelt idén, rendszeresen lehet szedni és enni, akár a szuperélelmiszernek kikiáltott és valóban mesésen finoman elkészíthető leveles kelt. A cikóriát is boldogan ajánlom a kertekbe, korai, önműködő, bölcs salátanövény, ember, madár gyógyszere, étele, kedvence.

Kóstolhattunk hajdinás tekercset kínai kellel, 'úri' puliszkát, vagyis sütőben sült (bio) kukoricadara-köles-vöröslencsét erdei gombával, zöldfűszerekkel (ld. rajz) és gőzölt leveles kelt is olajjal-citromlével. Kicsit más, nagyon finom ételek. Érdemes kipróbálni!

Köszönet a helyszínért, amihez azért ragaszkodom szervezőként, hogy senki ne érezze úgy, hogy nincs ott a helye. MINDIG MINDENKIT sok SZERETETTEL VÁROK ezekre a találkozókra - igaz, egy évben csak egyszer van, ezért is érdemes olyankor egyebet félretenni és jönni! (a Tarcali Hírek számára írtam)
____________________________________________________________________________

Vendégeket enni, kertet nézni és beszélgetni jóelőre (legalább két nappal) bejelentkezéssel tudok fogadni négyfogásos ebédre-vacsorára-kóstolóra. 

Comments