II. SLOW FOOD - TERRA MADRE TALÁLKOZÓ TARCALON - II. SLOW FOOD-TERRA MADRE GATHERING IN TARCAL



2018, december 7,  délután 5-től a 6 Puttonyos Borfaluban Tarcalon

Join us to celebrate Terra Madre day and Slow Food in Tarcal! Meet the local(producer)s! Bring something local and share!


Ünnepeljük együtt Terra Madre (Földanya) napján a Slow Food-ot és a helyi termelőket! 

"A Slow Food mozgalom lényege nem az időbeli lassúság vagy gyorsaság. A hangsúly inkább az alap dolgokon van. Egyrészt az ételek alapanyagán, amelynek megtermelése valóban időt igényel, a termelők, a kertészek idejét, és persze rengeteg képességet, tapasztalatot, tudást. Valamint annak az elfogadásán, ami van: az évszakok, az időjárás, az éghajlat, és a velük harmóniában való együtt - és nem ellene - munkálkodáson. “ dr. Victoria Sweet

Ennek a gondolatnak a jegyében jöjjünk össze mind, akik szeretünk úgy főzni, ahogy a régiek tették, zöldséget-gyümölcsöt termelünk kertjeinkben, állatokat tartunk vagy ragaszkodunk ahhoz, hogy a hozzávalókat helyi és környékbeni forrásból szerezzük be. Osszuk meg tudásunkat, tapasztalatainkat, receptjeinket, kóstoljuk meg egymás kedvenc, jól bevált, híres, egészséges ételeit, italait, beszélgessünk arról, hogy mit tehetünk azért, hogy a mindennapi táplálékunk még jobb legyen.

Batyus találkozó lesz, közös asztalt terítünk az általunk vagy helyben termelt és sütött, főzött, erjesztett vagy eltett, kóstolni hozott ételekből-italokból. A hangsúly a helyi alapanyagokon van, mellőzzük mindazt, ami nem ilyen.

A Slow Foodról röviden: 
Hálózata 170 országban fogja össze a jó, tiszta és fair élelmiszer iránt elkötelezett tagokat. Az étellel kapcsolatos helyi hagyományok, helyi termékek védelme is fontos. Magyarországon is több tagja van, köztük a Tokaji borvidék is. 
A több mint negyedszázados nemzetközi Slow Food (szó szerint lassú étel, a gyorséttermi ellentéteként jött létre) mozgalom célja az élővilág sokféleségének megőrzése, ízlelésfejlesztés, termelő-vásárló közötti kapcsolatépítés és tájékoztatás az ételről és az étel által. Olyan élelmiszerrendszert népszerűsít, ami az iparinak az alternatívája mind az alapanyag termelése, mind az elkészítés szempontjából, és ennek alapja a helyi termelésű hozzávaló. Nagy presztízse van a gasztronómiában, lassan nincs olyan híres séf, aki ne hivatkozna alapelveire. Ezek otthoni léptékben is érvényesíthetők.

Miért jó? 
A helyi hozzávalókból készített étel a legfrissebb lehet, és ami azzal jár: finom. Így személyesen ismerhetjük a termelőket, a termesztés-készítés módját, és befolyásolhatjuk is azt. Évszakonként változik a kínálat, így változatos és egészséges. Emellett a helyi gazdaságot támogatjuk, vagyis saját közösségünket! Tudnunk kell, hogy az ipari mezőgazdaság az élővilág, és benne az ember egyik legnagyobb pusztítója. Felelős vásárlói döntéseinkkel a kínálatra van hatásunk és végső soron utódaink világára.

Szeretettel várunk mindenkit a legkisebbektől az iskolásokon át az idősekig!  Örülünk új arcoknak, és annak is, ha a találkozó hírét terjesztik.

A részvétel ingyenes. Beugró: valami saját készítésű finom. Részletek felől érdeklődni lehet a Terrapolisnál.


Comments