MAGRÓL MAGRA, NÖVÉNYRŐL NÖVÉNYRE A GAZDAG KERTÉRT // SEED BY SEED, PLANT BY PLANT FOR A RICH GARDEN

MAGRÓL MAGRA, NÖVÉNYRŐL NÖVÉNYRE A GAZDAG KERTÉRT - gondolatok a 8. 



Rózsa vagy ibolya áldilemma





                                     -- előbújt gyík és kertben sétáló gólyák a szöveg alatt -- 
                                   -- the first lizard and stork spotting at the end of the text  --


                                          gondolatok a 8. tarcali vetőmagcsere után // 
           thoughts following our 8th seed swap in Tarcal - written for the local paper in Hungarian

A növények is megkönnyítik az emberek találkozását, megismerkedését. Mintha közvetítenének nyitott szívek, nyitott elmék között nyitott kertek érdekében. A távolit közelebb hozzák, a közelire könnyebben vetünk egy pillantást távolabbról mások, és más növények által.  

Katherine szerint, aki visszatérő résztvevő, azért volt zseniális a magcsere, mert nyitott, befogadó és építő hangulatban találkozunk magokat és szaporítóanyagot csereberélni vagy egyszerűen csak egymásnak adni. Örömteli, hogy egyre többen tudatosan választják meg termelt növényeiket, továbbtermesztett fajtáikat és mindennapi táplálékukat. Emellett ételeket, ízeket, színeket, tapasztalatokat, gondolatokat is cseréltünk egy kellemes, otthonos, természetes anyagokban gazdag térben (meleg fapadló, kincses terítőkkel díszített faasztalok, tágas, kertre néző ablakok). 

Az asztalokra Meczner Gizi néni terítőit és csipkéit tettem ki. Már régóta kerestem rá az alkalmat. Tűnődöm, van-e valami mélyebben közös a látható formákon túl a sok apró, finom öltés, hurok, "szem", a rengeteg női munka és a sok szép rajzolatú mag között? A koncentráltság? A türelem? A tartósság? Mindenesetre már tudom, hogy a Bűbájos hétvégén május 3 - 5 között magokat fogunk rajzolni a Terrapolisban!

Hoztam sárga és kék íriszt, kaptam egy icipici spárgapalántát, kék krumplit, erdélyi salátauborka, habanero paprika és kapor magot. Ezeken kívül amit lehetett vinni: petrezselyem, zeller, leveles kel, szójabab, laboda, batáta palánta, bazsarózsa tövek, paszternák, sárga finn krumpli, mángold, cikória, rebarbara, sokféle paradicsom, sarjadzó hagyma, spárgatök, amarant, tyúkhúr, fehér mustár, tüskés afrikai uborka / kiwano (egyéves kúszónövény, a termések színe éretten narancs színű, 200-300 gramm, hossza 10-15 cm, húsát magokkal együtt fogyasztjuk, az íze éretten elsőre citrusos, a tök, az uborka és a banán ízek keveréke, még decemberben is ehető!), és becsúszott még pár egzotikus dísznövény is.

A "menü", vagyis amit a résztvevők (batyus alapon) hoztak: 
t- hamis hummusz (száraz zöldborsó, házi almaecet, hidegen sajtolt bio napraforgó olaj, méz, pirított tört szezámmag, fokhagyma, hagyma, parajdi só, bors, római kömény)
- gluténmentes sós lepény - 2 napot áztatott/erjesztett zöldborsó és rizs, szezámmag, zeller levelek, parajdi só, bors, curry, hidegen sajtolt bio napraforgó olaj 
- japán rizsgombóc (magyar bio barnarizs, kovászolt szilva, pirított szezámmag, tengeri alga)
- házi savanyú káposzta
- kerti levelek - mángold, cikória, leveles kel, podagrafű, tárkony, petrezselyem, téli borsikafű
otthon felejtve: gőzölt kellevél-, karalábé- és brokkolihajtások. 

A permakultúrás kertben sok évelőt szeretünk meghonosítani, mert megkönnyíti a dolgunkat, hogy "maguktól működnek". A spenótként, sokféleképp használható laboda is elveti a magját, akár a mángold, mely mostanában át is telel. A leveles kel, a cikória saláta szintén. Hagyni kell a növényeket felmagzani, hogy nélkülünk is szaporodhassanak. Ősszel nem kell minden növényt kiszedni, pláne elégetni. Egyrészt a földet lazítják a benne maradó élő és élettelen gyökerek, a föld fölött meghagyott növények pedig pihenő- és táplálkozó helyet nyújtanak madaraknak, kik "meghálálják" a figyelmet kártevők elfogyasztásával és foszforban gazdag pottyantásaikkal. 

Minél sokfélébb, kiterjedtebb a kert élővilága, minél gazdagabb, annál egészségesebb, annál kevesebb beavatkozást igényel a kertész részéről. E gazdagság elképzelhetetlen sok olyan növény nélkül, amit gyomoknak neveznek, de valójában sokrétű hasznuk van, védik, takarják a talajt, gazdagítják a talajéletet, ehetőek, vagy gyógynövények (például tyúkhúr, kövérporcsin, csalán, lósóska)! Ott tartunk, hogy már a tyúkhúr sem nő minden kertben, olyan sikeres az ember gyomok elleni harca. Pedig egy gazdag kertbe gyakran szándékosan telepítenek vad növényeket is a sokféleség érdekében. 

Amit eltávolítunk valamilyen nyomós okból (mindig kérdezzük meg magunkban, hogy mindenképp szükséges-e az a beavatkozás), azt feltétlenül komposztáljuk! Így lesz a GAZ-ból GAZDAGSÁG. Nem kell hozzá edény, láda, csak egy árnyékos zug, ahol összegyűjtjük a növényi maradványokat. Egy év múlva finom komposztot tudunk alulról kiszedni, amivel a palántáinkat és a kertet tudjuk gazdagítani. 

Örömömre szinte megduplázódott a résztvevők száma idén - tizenkilencen voltunk úgy, hogy sok régi magcserés nem tudott eljönni, de volt jópár új résztvevő is és felük a környékbeli településekről jött.

Köszönet mindenkinek, aki helyet adott, szervezett, plakátolt, várt, bezárt, jött és vitt - magot, hírt! Legközelebb, egy év múlva, kedves olvasó, te se hagyd ki! 










Comments