BEST OF BUDAPEST HUNGARY DÍJ/ AWARD- goes to Terrapolis- Garden and Table --- képekkel/ a year in pictures

In farm-to -table category.

Kedves vendégek (magyar szöveg lent, a két nyelven írt szöveg nem ugyanaz)/ 

dear guests, fellow foodies, plant enthusiasts, strollers, 

Don't be misled by the diversity of posts in this blog: come and have a great slow meal in an old house with a wild permaculture garden yielding a good part of the food, by making a booking in advance calling 00 36 20 3817172 or emailing terrapolistarcal@gmail.com any time of the year. You will receive an email with a menu based on what I have best to offer. About 2 days are needed to get everything ready. I usually advise those interested to get in touch as soon as they have decided to come to the region to make sure they have a place. Do call if you discover Terrapolis when already in Tarcal - maybe there is a seat for you... 

cook for 4-8( max. 10) people. We have been exploring the food without animal ingredients for more than a year now and would like to share the joy of it. One of our main inspiration is macrobiotics, besides the plants themselves.

Don't be mislead by the lack of social media accounts for the place either. My intention is to leave out the noise that can be avoided.

I would also like to avoid superfluous blurbs, that's why I remain laconic. Come and see for yourself.

Find below a selection of links of videos (English subtitles available for most) and articles in Hungarian or read through my blog that shows the wider context of food as lived here. See you for a true feast!

____________________________

                                                    Today's menu/mai menü:

                                             Növényerő leves / Plant consommé

                    Kerti brokkoli és leveles kel gőzölve, humusz, pirított gríz, kimcsi/steamed                             garden broccoli and kale, hummus, toasted semolina, kimchi

                                                    Palacsintatekercs / crepes roll 

____________________________

The following Hungarian intro is not a translation of the above, please use a translator.

                                                                            ...

Mindig nagyon jókat eszünk, de emellett mostanában a legjobban a palántaföld összeállítását, kevergetését élvezem. Kell hozzá valamennyi a komposztom javából, egy kis akác televény, kevés kerti föld, a Pannon tenger fosszilis algapora és Tokaj-Hegyalja vulkáni zeolitja, kis homok. Kaptam még hozzá kis terra pretát és éltető baktériumokat. Ez az egyik legélvezetesebb "főzés", a növények etetése. Hihetetlen nyugalom és boldogságérzet csinálni.

De már most is rengeteg hozzávaló terem a kertben - ezek részben átteleltek vagy évelők, és már hajtanak. A legizgalmasabb időszak ez! És március végétől a nyári szárazságig csúcson van a kert, majd újra, ősszel. Érdeklődni bármikor, ebédre vagy vacsorára bejelentkezni jóelőre ajánlott a fenti elérhetőségeken. 

3 videos in Slow Life at Ludwig Museum Budapest (magyarul, English subtitles)

A Ludwig Múzeum kiállításához kapcsoldó cikk

egy cikk a Borsmentán

egy interjú a Wineartculture-on



a menu from last spring




Janis Joplin in da house


conviviality at the table, Slow Food! 


a tribute to macrobiotics: perfect organic Hungarian brown rice


more macro: at Bob Carr's permaculture field with Mike Chen and Ákos 


macro sushi



sourdough and kale


to newcomers and carriers 


vizek terjedése a növények által /spreading of water through plants


a valeriánában / in the valeriana


a ház fölötti rét/ meadow above the house 


védett tavaszi hérics a közelben/protected Adonis vernalis plants nearby


közeli szomszédság/a few steps from here 






no matter where you look: plants/ mindenhol növények


ez is seregély vajon?/ is this a starling, too?







magcserén


(köszönöm, Matilda!/thank you, Matilda!)



Comments